Kuka

Moi, olen Maria. Kiva, kun tulit kotisivuilleni.

Työssäni tärkeintä on autetuksi tulemisen kokemus, on sitten kyse työnohjauksesta tai koulutuspsykoterapiasta. Koen tärkeäksi lisätä ymmärrystä inhimillisesti vaikeista elämäntilanteista ja auttaa niiden tutkimisessa rakentavassa vuorovaikutuksessa. Lähestyn motivaatiota yksilön näkökulmasta, silti aina systeemisenä ja vuorovaikutteisena ilmiönä.

Työnohjausta teen ammatillinen osaaminen ja sen todentaminen keskiössä.

Asiakastyön työnohjauksessa tutkitaan asiakkaan positiota, mitä asiakas tilanteessa tavoittelee ja tarvitsee, mikä hänelle on tarkoituksellista ja mahdollista. Toiseksi mitä asiakas tarvitsee ja toivoo auttavalta suhteelta hyvinvointinsa edistämiseen, ja mikä suhteessa estää häntä itseään toimimasta. Kolmanneksi keskeistä on pohtia minkälaisin vuorovaikutuskeinoin ja auttamistyön menetelmin asiakkaan muutos on mahdollista ja todennäköistä.

Tausta

Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden tohtori ja sosiaalipsykologi, sekä systeemis-analyyttinen työnohjaaja (STOry). Teen työnohjausta positiivisen psykologian ihmiskäsityksestä käsin, motivoivan haastattelun menetelmän ja palautetietoisen hoidon viitekehyksellä. Käytän motivoivan haastattelun menetelmää tavoitteena sisäsyntyinen tarve oppimiseen ja työssä kehittymiseen. Keskeisinä kysymyksinä työnohjauksissani on, miten työyhteisön tai yksittäisen työntekijän työtapa tukee asiakkaan sisäistä motivaatiota eli autonomiaa, yhteenkuuluvuutta ja pystyvyyden tunnetta.

Työnohjauksessa hyödynnetään moniammatillista ja verkostomaista työotetta. Tavoitteena on, että työnohjaus selkiyttää työntekijän ja työyhteisön roolia siinä, mitä asiakas tilanteessaan tarvitsee voidakseen paremmin.

Palautetietoinen työote

Työskentelyn palautetietoisella työotteella. Kerään tapaamisilta systemaattisesti palautetta työohjaustapaamisen yhteistyösuhteen toimivuudesta, tavoitteiden toteutumisesta, sekä hyödystä omaan työhön. Minulle on tärkeää, että työnohjauksessa tulee kuuluksi, kohdatuksi ja ymmärretyksi, tapaamiset, sekä yhteinen oppimisen prosessi tukee ja selkeyttää yksittäisen työntekijän sekä työyhteisön työn tavoitteita, ja kehittää työtä sekä parhaimmillaan lisää omaa ja työyhteisössä koettua ammattiylpeyttä sekä työn iloa.

Työnohjaus on välillä myös perinteistä vaikeiden asiakastilanteiden ja työyhteisötilanteiden purkua, mutta lähtökohtana on palauttaa työnohjaus perustehtävään eli asiakkaan hyvinvoinnin edistämiseen.

Olen Suomen työnohjaajien eli STOryn ja Suomen työnohjaajien eli STOryn jäsen.

Tarkemmat tiedot koulutuksestani, työkokemuksestani ja julkaisuistani löydät ResearchGate.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *